Δεν υπάρχουν προϊόντα στη λίστα αγαπημένων σας.

Γιατί το φως στο υπνοδωμάτιο έχει μεγάλη σημασία

Αν θέλετε να σας παίρνει εύκολα ο ύπνος, πρέπει να επιλέξετε έναν σωστό φωτισμό. Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως και ο ύπνος δε συνδυάζονται πολύ καλά, αλλά το να κατανοήσουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό, μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα και να ξυπνήσουμε γεμάτοι ενέργεια.

Τα μάτια μας αντιδρούν

Είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στο φως και στο σκοτάδι, κυρίως λόγω των κυττάρων στα μάτια μας που ανιχνεύουν την ανατολή και τη δύση του ήλιου και δίνουν οδηγίες στον εγκέφαλό μας, πότε να κοιμηθούμε και πότε να ξυπνήσουμε. Για να έχουμε έναν καλό ύπνο, πρέπει να σεβόμαστε αυτήν την ευαισθησία και να προσπαθούμε να είμαστε συντονισμένοι όσο το δυνατόν περισσότερο με τους φυσικούς κύκλους φωτός της ημέρας και της νύχτας.

Φυσικό φως

Καθώς ο ήλιος ανατέλλει, το φως διεγείρει την απελευθέρωση της κορτιζόλης - της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για να μας ξυπνήσει και να μας ενεργοποιήσει για την επόμενη μέρα. Όταν ο ήλιος δύσει και σκοτεινιάσει, το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας πυροδοτεί την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης που φέρνει τον ύπνο, για να μας προετοιμάσει να αποκοιμηθούμε.

Τεχνητό φως

Τα τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, τα tablets και οποιαδήποτε άλλη συσκευή με φωτεινή οθόνη εκπέμπει μπλε φως, το οποίο έχει το ίδιο μήκος κύματος με το φως του ήλιου. Ως αποτέλεσμα, αν κοιτάμε οθόνες όπως αυτές την τελευταία ώρα πριν πάμε για ύπνο ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάνει τον εγκέφαλό μας να νομίζει ότι είναι ώρα να ξυπνήσει.

Μάθετε περισσότερα για τον φωτισμό που θα σας κάνει να κοιμάστε καλύτερα

Ανακαλύψτε περισσότερες ιδέες και λύσεις για να βελτιώσετε το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας και τον ύπνο σας.