Δεν υπάρχουν προϊόντα στη λίστα αγαπημένων σας.

Προϊόντα ΙΚΕΑ από βιώσιμα υλικά

Ο στόχος μας είναι μέχρι το 2030, όλα τα προϊόντα ΙΚΕΑ να είναι από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά. Σήμερα, είναι πιο εύκολο από ποτέ να βρείτε καλοσχεδιασμένα, βιώσιμα προϊόντα με σωστή ποιότητα για τη χρήση τους και προσιτή τιμή. Tο 70% των υλικών που χρησιμοποιεί η IKEA σήμερα είναι ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα (10% ανακυκλωμένα, 60% ανανεώσιμα) με στόχο να γίνουν 100% μέχρι το 2030.

Τέλος στο πλαστικό μίας χρήσης

Το πλαστικό έχει πολλά οφέλη, είναι ανθεκτικό, ελαφρύ και ευέλικτο. Αλλά η απόρριψή του αποτελεί μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης. Η απάντηση σε αυτό είναι να βρούμε πιο βιώσιμες εναλλακτικές όπου είναι δυνατόν.

Σε τελική ανάλυση, χρειάζεστε ένα πλαστικό καλαμάκι όταν το χάρτινο καλαμάκι με βάση το ξύλο από αειφόρα διαχειριζόμενα δάση μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά;

Στις αρχές του 2020 η ΙΚΕΑ σταμάτησε το πλαστικό μίας χρήσης σε όλο το εύρος των επίπλων IKEA και τους χώρους εξυπηρέτησης τροφίμων. Τα υλικά για αναλώσιμα προϊόντα όπως τα καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και πιάτα προέρχονται πλέον από ανανεώσιμες πηγές.

Σε περιπτώσεις όπου το πλαστικό χρειάζεται ακόμη, ο στόχος μας είναι η χρήση μόνο ανανεώσιμων ή ανακυκλωμένων πλαστικών το αργότερο μέχρι το 2030. Το πλαστικό PLA (πολυγαλακτικό οξύ), για παράδειγμα, κατασκευάζεται από ανανεώσιμες πηγές όπως το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα και το ζαχαροκάλαμο.

Γνωρίζατε ότι

Τα προϊόντα μας μεταφέρονται σε επίπεδες συσκευασίες έτσι ώστε να μεταφέρουμε περισσότερα κάθε φορά. Αυτό έχει σας αποτέλεσμα λιγότερες μεταφορές που αντιστοιχούν σε λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και λιγότερες  εκπομπές ρύπων.

Φυσικά καλύτερα υλικά

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν φυσικά υλικά στο σπίτι, ειδικά για προϊόντα που σχετίζονται με υφάσματα που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα.

Δικαιολογημένα, το βαμβάκι είναι μία δημοφιλής επιλογή στο υπνοδωμάτιο και στο μπάνιο. Από το 2015, το βαμβάκι στα προϊόντα IKEA προέρχεται από  βιώσιμες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή απαιτεί λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Συνεχίζουμε για την ανάπτυξη ακόμη πιο αποτελεσματικών πρακτικών καλλιέργειας και καλύτερης διαχείρισης του νερού.

Η φιλοσοφία της IKEA είναι ότι λιγότερα απόβλητα σημαίνουν χαμηλότερες τιμές. Και ίσως μία ακόμη πιο βιώσιμη πρακτική είναι να γίνουμε δημιουργικοί με τα ίδια τα απόβλητα. Ο υδρόβιος υάκινθος, ο φλοιός της καρύδας και τα φύκια συνήθως αντιμετωπίζονται ως άχρηστα  ή απόβλητα. Ωστόσο, αυτά τα ανανεώσιμα υλικά και άλλα μπορούν να γίνουν χρήσιμα και ξεχωριστά προϊόντα.

Έτσι μπορείτε να επιλέξετε υφάσματα από φυσικά νήματα που θα σας χαρίσουν άνεση,  στιλ και ανθεκτικότητα για να γίνει η καθημερινή ζωή στο σπίτι σας πιο εύκολη  – χωρίς να επιβαρύνετε το περιβάλλον.

Δείτε όλα τα λευκά είδη

Δουλεύοντας το ξύλο με υπευθυνότητα

Το ξύλο είναι ένα εξαιρετικό υλικό με το οποίο μπορούμε να δημιουργούμε ανθεκτικά, διαχρονικά έπιπλα με χαρακτήρα (όπως είναι και τα συστήματα αποθήκευσης IVAR).

Το ξύλο μπορείτε να το τρίψετε και να το βάψετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των επίπλων σας. Μπορείτε ακόμη και να το μετατρέψετε σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι το ξύλο είναι ένας ανανεώσιμος πόρος - όταν καλλιεργείται και χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα.

Σήμερα, περισσότερο από το 98% της ξυλείας που χρησιμοποιείται από την ΙΚΕΑ είναι από βιώσιμες πηγές (ξυλεία με πιστοποίηση FSC ή ανακυκλωμένη ξυλεία). Προμηθευόμαστε όλη την ξυλεία που χρησιμοποιείται στα προϊόντα ΙΚΕΑ από δάση με υπεύθυνη διαχείριση αποφεύγοντας την αποψίλωση.

Τα έπιπλα από ξύλο που είναι ανθεκτικό, ανανεώσιμο και ανακυκλώσιμο υλικό, υπέροχο στη χρήση και την εμφάνιση, μπορούν να είναι μια βιώσιμη επιλογή που θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

Δείτε τα συστήματα αποθήκευσης IVAR

Πόρτες κουζίνας από πλαστικά μπουκάλια

​​​Η αποφυγή απορριμμάτων και η αποτελεσματική χρήση των πόρων, αποτελεί κομμάτι του τρόπου σχεδιασμού της IKEA. Γνωρίστε την σειρά KUNGSBACKA με τις προσόψεις κουζίνας από ανακυκλωμένο ξύλο και ανακυκλωμένα μπουκάλια PET.

Δείτε προσόψεις κουζίνας εδώ

Προϊόντα με ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά

Ανάμεσα στα προϊόντα ΙΚΕΑ, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων από ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα υλικά που μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινή σας ζωή στο σπίτι. Εδώ θα δείτε μερικά από αυτά.