Δεν υπάρχουν προϊόντα στη λίστα αγαπημένων σας.

Περιβάλλον

Περιορίζουμε τη σπατάλη πρώτων υλών.

Προστατεύουμε το περιβάλλον.

Τοποθετούμε όλες τις παλιές μπαταρίες στους ειδικούς κάδους ΑΦΗΣ.

Ο κύκλος ζωής της μπαταρίας δεν διακόπτεται. Οι περισσότερες μπαταρίες κατασκευάζονται από τοξικά βαρέα μέταλλα και διαβρωτικά οξέα. Τα χρησιμοποιούμενα βαρέα μέταλλα προέρχονται κυρίως από εξόρυξη και όχι από συνθετικά παρασκευαζόμενες χημικές ουσίες και γι’ αυτό τον λόγο δεν διασπώνται.

Όταν πετάμε τις μπαταρίες στα σκουπίδια, τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα ρυπαίνουν το έδαφος και τα νερά μέσω του υδροφόρου ορίζοντα. Επιπλέον, προκαλούνται εκλύσεις δηλητηριωδών αερίων κατά τη διάρκεια εκρήξεων στις χωματερές από εύφλεκτα απορρίμματα. Μέσω του εδάφους, του νερού και του αέρα απορροφούνται από τα φυτά και τα ζώα και καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα. Με τον τρόπο αυτό εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού είναι το τελευταίο καταναλωτικό επίπεδο.

Καθώς οι παραπάνω ουσίες ούτε διασπώνται ούτε αποβάλλονται, συσσωρεύονται δημιουργώντας το φαινόμενο της βιοσυσσώρευσης. Σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού επηρεάζονται από την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων και προκαλούν σοβαρές ασθένειες. Άρα

 • Σκεφτόμαστε πριν πετάξουμε τις μπαταρίες μας.
 • Η μη ανακύκλωση μπαταριών έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία μας.
 • Δεν πετάμε τοξικά στη φύση για να επιστρέψουν στα τρόφιμα και στο νερό μας.
 • Προφυλάσσουμε την υγεία μας ανακυκλώνοντας!

 Ανακυκλώνοντας 1 μπαταρία:

 • σώζουμε 400 m3 νερού
 • προστατεύουμε 1 m3 χώμα
 • μειώνουμε το CO2 κατά 1 %
 • εξοικονομούμε 80% ενέργεια

Γιατί να ανακυκλώσουμε τις μπαταρίες μας; 

 1. Προστατεύουμε το περιβάλλον από ρυπογόνες ουσίες.
 2. Διαφυλάσσουμε την υγείας μας, αποτρέποντας επικίνδυνες χημικές ουσίες να εισέλθουν στον υδροφόρο ορίζοντα και να απορροφηθούν από τον άνθρωπο και γενικά από τους ζωντανούς οργανισμούς.
 3. Ενισχύουμε την κυκλική οικονομία με την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση πολύτιμων πρώτων υλών, καθώς και εξοικονομούμε ενέργεια για την παραγωγή νέων μπαταριών.
 4. Μειώνουμε τα απορρίμματα στους ήδη υπερφορτωμένους ΧΥΤΑ.

Μπάμπου

H φύση στα καλύτερά της.

Το μπαμπού είναι πιο ανθεκτικό και εύκαμπτο από τα περισσότερα είδη ξύλου. Μπορεί να μεγαλώσει μέχρι ένα μέτρο την ημέρα και παράγει το διπλάσιο οξυγόνο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη ξύλου. Το μπαμπού που χρησιμοποιούμε στην ΙΚΕΑ, είναι έτοιμο για συγκομιδή μετά από 4-6 χρόνια και προέρχεται από πιστοποιημένες πηγές. Το μπαμπού δε χρειάζεται αναδάσωση, καθώς αναπτύσσεται και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.

Πείτε Hej! σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον!
Καταργήσαμε όλα τα πλαστικά μίας χρήσης.

Θέλουμε να συμβάλλουμε σε έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν επιλογές καλύτερες για το περιβάλλον. Ένας σημαντικός στόχος της περιβαλλοντικής στρατηγικής μας είναι, μέχρι το 2030, όλο το πλαστικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των προϊόντων ΙΚΕΑ να προέρχεται από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά.

Η κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από τη συλλογή προϊόντων μας, καθώς και από τα Εστιατόρια ΙΚΕΑ, τα ΙΚΕΑ Café και τα IKEA Bistro είναι ένα από τα πολλά που κάναμε για να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Αντικαταστήσαμε, λοιπόν, τα καλαμάκια, τα μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια και τα πιάτα με αναλώσιμα που τα υλικά τους προέρχονται από 100% βιώσιμες πηγές.

Προϊόντα ΙΚΕΑ

Απολαύστε πλέον το ποτό σας με έναν βιώσιμο τρόπο γνωρίζοντας ότι τα καλαμάκια FÖRNYANDE είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο χαρτί.

Αποσύραμε τις πλαστικές σακούλες απορριμμάτων και ετοιμάζουμε νέες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Εστιατόριο ΙΚΕΑ & ΙΚΕΑ Bistro

Ξύλινα μαχαιροπίρουνα

Αντικαταστήσαμε τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα με ανακυκλώσιμα πιρούνια, κουτάλια και μαχαίρια κατασκευασμένα από ξύλο υπεύθυνης προέλευσης.

Χάρτινα καλαμάκια

Τα νέα καλαμάκια στα Εστιατόρια ΙΚΕΑ, τα ΙΚΕΑ Café και τα IKEA Bistro είναι φτιαγμένα από χαρτί, από δάση με υπεύθυνη διαχείριση. Θα βρείτε χάρτινα καλαμάκια στη συλλογή μας και για το σπίτι σας, στα καταστήματα και στο ΙΚΕΑ e-shop.

Φωτίζουμε μόνο με λαμπτήρες LED

Από τον Σεπτέμβριο του 2015, στην ΙΚΕΑ διαθέτουμε μόνο λαμπτήρες LED. Γιατί; Επειδή η τεχνολογία LED χρησιμοποιεί 85% λιγότερη ενέργεια και οι λαμπτήρες LED διαρκούν 20 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Ο φωτισμός LED αποτελεί μια επανάσταση στο σχεδιασμό. Αλλά είναι ταυτόχρονα και μια επανάσταση στην εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, αν αντικαταστήσετε όλους τους λαμπτήρες του σπιτιού σας με λαμπτήρες LED, εξοικονομείτε ενέργεια και χρήματα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ένας λαμπτήρας LED έχει διάρκεια ζωής μέχρι και 20 χρόνια, ενώ ένας συμβατικός λαμπτήρας πυρακτώσεως έχει διάρκεια ζωής μόλις ενός έτους! Έτσι, αλλάζοντας μία φορά όλους τους λαμπτήρες στο σπίτι σας, δεν θα χρειαστείτε ποτέ ξανά εκείνο το συρτάρι που χρησιμοποιούσατε για να αποθηκεύετε ανταλλακτικούς λαμπτήρες, ενώ θα μπορέσετε να κρύψετε και το σκαλάκι που είχατε για την αλλαγή λαμπτήρων, για τουλάχιστον 2 δεκαετίες! Στην ΙΚΕΑ θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη την επιλογή για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής στο σπίτι. Και ο φωτισμός LED, το πετυχαίνει. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να αντικαταστήσετε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες LED.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Χρησιμοποιούμε ποιοτικό βαμβάκι που παράγεται από βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας.

Το βαμβάκι είναι μια πολύ σημαντική πρώτη ύλη για την ΙΚΕΑ, αφού χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, από πετσέτες μέχρι και καναπέδες. Ωστόσο οι συμβατικές βαμβακοκαλλιέργειες χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες χημικών και νερού, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και κάνοντας δυσκολότερο τον αγώνα των αγροτών για επιβίωση. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και δεσμευτήκαμε να συμβάλουμε ενεργά στην βελτίωση της βιομηχανίας του βαμβακιού. 

Έτσι, το 2005 ξεκινήσαμε μία συνεργασία με τη WWF για να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας βαμβακιού σε όλον τον κόσμο με αποτέλεσμα σήμερα, χιλιάδες αγρότες με τις οικογένειες τους να απολαμβάνουν την ανταμοιβή των κόπων τους.

Το 2010, η ΙΚΕΑ σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF και άλλους κορυφαίους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς συνέβαλλε στη δημιουργία του Better Cotton Initiative (BCI). Επίσης στην ΙΚΕΑ, από τον Σεπτέμβριο του 2015, χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας μόνο βαμβάκι που προέρχεται από βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες χρησιμοποιούν λιγότερο νερό, λιγότερα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ ταυτόχρονα έχουν αύξηση στα κέρδη τους και αυτό αποτελεί ήδη ένα μεγάλο επίτευγμα.
Σηματοδοτεί όμως, παράλληλα, και μια ακόμα πρόκληση για εμάς. Να διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό στο 100% και να βρούμε ακόμα περισσότερους τρόπους για να υποστηρίξουμε τους παραγωγούς βαμβακιού σε όλο τον κόσμο, ώστε να χρησιμοποιούν πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας.Στην ΙΚΕΑ αναγνωρίζουμε ότι στις εγκαταστάσεις μας καταναλώνεται σημαντική ποσότητα νερού λόγω των αυξημένων αναγκών υγιεινής και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών και εργαζομένων. Για το λόγο αυτό παρακολουθούμε συστηματικά τις καταναλώσεις νερού και προχωρούμε στην εφαρμογή ειδικών μέτρων, πρακτικών και παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσής του στις εγκαταστάσεις μας.