Δεν υπάρχουν προϊόντα στη λίστα αγαπημένων σας.

Πώς να κάνετε τη διατροφή σας πιο βιώσιμη

Τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον, από την παραγωγή, την επεξεργασία μέχρι και την απόρριψή τους. Έχοντας περισσότερες επιλογές γευμάτων που προέρχονται από φυτικά υλικά, που ταυτόχρονα είναι νόστιμα, προσιτά και υγιεινά, μπορείτε εύκολα να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα. Η ΙΚΕΑ δεσμεύεται να μειώσει τη σπατάλη των τροφίμων κατά 50% μέχρι το τέλος του 2022.

Νέα φυτικά κεφτεδάκια

Είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα από φυτικά υλικά έχουν πολύ λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό που πιστεύουν πολλοί όμως είναι ότι τα φυτικά προϊόντα δεν είναι και τόσο νόστιμα.

Για παράδειγμα, η υπέροχη γεύση από τα κλασικά κεφτεδάκια IKEA αποδεικνύεται από το πόσο αρέσουν στον κόσμο – (ετήσια αύξηση περίπου κατά 1 δισεκατομμύριο κάθε χρόνο). 

Τα φυτικά κεφτεδάκια HUVUDROLL είναι μία εναλλακτική λύση που μπορεί να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο ένθερμο λάτρη του κρέατος. Έχουν την ίδια εμφάνιση, γεύση και νοστιμιά με τα κλασικά κεφτεδάκια ΙΚΕΑ, αλλά μόνο 4% από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Για όσους αμφιβάλλουν, τα φυτικά κεφτεδάκια HUVUDROLL αποδεικνύουν ότι η βιώσιμη διατροφή μπορεί να είναι και νόστιμη και θρεπτική.

Διαχείριση της σπατάλης των τροφίμων

Υπάρχει πάντα μια ποσότητα τροφίμων που θα χρειαστεί να πεταχτεί. Υπάρχει όμως τρόπος για να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.

Εάν έχετε κήπο ή μπαλκόνι, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χώρο όπου θα κάνετε κομποστοποίηση με τα απορρίμματα τροφίμων που δημιουργούνται στην κουζίνα σας, αντί να τα αφήσετε να καταλήξουν σε χωματερές.

Μπορείτε ακόμη να κρατήσετε τις ρίζες των λαχανικών που θα πετάγατε και να τις φυτέψετε, καλλιεργώντας τα δικά σας λαχανικά. Μπορείτε να βάλετε το κάτω μέρος ενός μαρουλιού ή ενός κρεμμυδιού σε ένα μικρό βάζο με νερό και μόλις αυτό βγάλει ρίζες, να το φυτέψετε σε χώμα.

Όσον αφορά τις συσκευασίες τροφίμων, τα περιτυλίγματα, τα κουτιά, τα βάζα, τα δοχεία, μπορείτε να τα βάζετε σε ξεχωριστούς κάδους ανακύκλωσης, έναν για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα ανεξάρτητων αλλά και ενσωματωμένων λύσεων HÅLLBAR.

Δείτε όλους τους κάδους διαλογής απορριμμάτων

Οργανώστε τα τρόφιμα για να αποφύγετε τη σπατάλη και φυλάξτε τα σωστά

Σύμφωνα με έρευνες, ένα τρίτο των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Μια μικρή αλλαγή στις συνήθειες μας στη κουζίνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του τεράστιου αριθμού.

Όταν πηγαίνετε για ψώνια, μπορείτε να προσέχετε να αγοράζετε μόνο όσα αλλοιώσιμα τρόφιμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προτού λήξουν.

Στο σπίτι αποθηκεύστε τα  σε διαφανή δοχεία με εύκολη πρόσβαση.  Έτσι το φρέσκο φαγητό μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο και θα βλέπετε τι πρέπει να φάτε πρώτα.

‘Ότι περισσέψει από το δείπνο ή το μεσημεριανό σας μπορεί να φυλαχτεί σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων αντί να πεταχτεί. Μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο ή να τα καταψύξετε και να εξασφαλίσετε ένα γεύμα για μία άλλη μέρα.

Για παράδειγμα τα γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων IKEA 365 είναι ασφαλή για φούρνο, έτσι ώστε να μπορείτε να αποθηκεύετε, να θερμαίνετε και να σερβίρετε το φαγητό σας από το ίδιο πιάτο, μειώνοντας έτσι και το πλύσιμο των πιάτων.

Δείτε όλα τα δοχεία τροφίμων

Λύσεις αποθήκευσης τροφίμων και διαχείρισης απορριμμάτων

Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από αποθηκευτικές λύσεις τροφίμων που μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε τα τρόφιμά σας, να τα κρατήσετε φρέσκα και να αξιοποιήσετε ότι έχει μείνει από την προηγούμενη μέρα. Υπάρχει ακόμη μία μεγάλη ποικιλία κάδων διαλογής απορριμμάτων και ένθετων λύσεων που μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε ακόμη και τα απορρίμματά σας και τα είδη που πάνε για ανακύκλωση.